مرتضی ممیز کیست؟
یکی از بهترین اساتید حوزه طراحی گرافیک و طراح لوگو، استاد مرتضی ممیز است. این استاد عالیقدر به دلیل طراحی لوگوهای منحصر به فرد خود سال هاست در ذهن همه ماندگار شده است. به همین منظور در این مقاله قصد معرفی بیوگرافی مرتضی ممیز و آشنایی با آثار او را داریم.
مقاله پیشنهادی مرتبط:
مشهور ترین طراحان گرافیک ایرانی
آشنایی با بیوگرافی استاد مرتضی ممیز
مرحوم مرتضی ممیز با لقب پدر گرافیک ایران شناخته می شود. او متولد ۱۳۱۵ شمسی است که در سال ۱۳۴۴ در رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای تهران فارغ التحصیل شد. پس از آن در سال ۱۹۸۶ میلادی تحصیلات خود را در رشته طراحی غرفه و ویترین و معماری داخلی در پاریس ادامه داد.
پس از به پایان رساندن تحصیلات و بازگشت به ایران نیز در زمینه تصویر سازی و گرافیک به فعالیت خود ادامه داد. فعالیت گسترده استاد مرتضی ممیز در ۴۵ سال گذشته به گونه ای بوده که همه ما با آثار بی نظیر او خاطره داریم.
مرتضی ممیز مدیر هنری و گرافیك بسیاری از نشریات ادبی و فرهنگی معتبر ایران بوده است. همچنین طراحی صحنه و لباس چهارده نمایش و دو فیلم سینمایی را نیز بر عهده داشته است.
تاثیر آثار استاد مرتضی ممیز بر عرصه گرافیک ایران
استاد مرتضی ممیز به دلیل تبهر و تجربه بالایی که در زمینه طراحی گرافیک و خلق آثار بی نظیری که داشت، برای طراحی ایده های منحصر به فرد خود، از تکنیک های مختلفی استفاده کرده است.
به همین دلیل به واسطه فعالیت های هنری او، تغییرات زیادی در تکنیک های گرافیکی به وجود آمده است. از جمله فعالیت های هنری مرتضی ممیز می توان موارد زیر را معرفی کرد:
- طراحی گرافیک برای کتاب و پوستر
- مدیر هنری مجله ایران آباد در سال ۱۳۳۹
- مدیر هنری مجله کیهان هفته در سال های ۴۰ و ۴۱
- مدیر هنری مجله فرهنگ در سال ۴۰
- مدیر هنری مجله کاوش در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳
- مدیر هنری مجله نگین در سال ۱۳۴۴
- طراحی اسکناس های ۵ هزار و ۱۰ هزار ریالی
فعالیت های هنری استاد مرتضی ممیز
مرتضی ممیز علاوه بر فعالیت در زمینه طراحی لوگو و همکاری مشترک با احمد شاملو برای شروع فعالیت در زمینه مدیر هنری مجله های مختلف، در زمینه طراحی طرح های تبلیغاتی دیگر نیز فعالیت داشته است.
او از بانیان اصلی تاسیس انجمن گرافیک، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، مشاور هنری و همچنین داور چندین جشنواره و نمایشگاه در ایران و سایر کشورهای دیگر بوده است.
علاوه بر این، از جمله مهم ترین فعالیت هنری استاد مرتضی ممیز در سال های فعالیت هنری حرفه ای او می توان موارد زیر را نام برد:
- تصویرگری برای امور تبلیغاتی
- طراحی لوگو
- طراحی جلد کتاب
- طراحی پوستر برای فیلم های مختلف
- طراحی صحنه تئاتر و فیلم های سینمایی مختلف
- طراحی و کارگردانی انیمیشن
- طراحی لباس برای تئاتر و سینما
- تصویر گری کتاب کودک
- برگزاری مسابقات مختلف در زمینه گرافیک
افتخارات استاد مرتضی ممیز
استاد مرتضی ممیز در طول زندگی هنری خود نمایشگاه های شخصی و گروهی مختلفی برگزار کرد که در این زمینه نیز افتخار آفرینی کرد. استاد ممیز حدود ۷۰ نمایشگاه گروهی در کشورهای فرانسه، بلژیک، آلمان، فنلاند و آمریکا برگزار کرد. علاوه بر این، از جمله مهم ترین افتخارات ایشان می توان موارد زیر را نام برد:
- انتخاب به عنوان استاد برجسته فرهنگستان هنر و دریافت نشان عالی فرهنگ و هنر از رئیس جمهور وقت در سال ۱۳۸۳
- معرفی به عنوان چهره ماندگار در سال ۱۳۸۲
- دریافت جایزه بهترین طراحی کتاب کودک
- دریافت سیمرغ بلورین بهترین پوستر از جشنواره فیلم فجر
معروف ترین لوگوهای طراحی شده توسط مرتضی ممیز
استاد مرتضی ممیز علاوه بر فعالیت های هنری گسترده در مجلات هنری و همکاری با گروه های مختلف، در زمینه طراحی لوگو نیز جایگاه ویژه و فعالیت گسترده ای داشته است.
مقاله پیشنهادی مرتبط:
بهترین شرکت های طراحی لوگو ایرانی
در واقع این استاد عالیقدر را به دلیل طراحی لوگوهای منحصر به فردش به عنوان پدر گرافیک ایران می شناسند. همان طور که می دانید طراحی لوگو یکی از مهم ترین اقداماتی است که به عنوان یکی از بهترین روش های تبلیغ و معرفی یک کسب و کار شناخته می شود.
به همین منظور مرتضی ممیز نیز در سال های فعالیت خود، لوگوهای بی نظیری برای موسسات و شرکت های معتبر مختلف طراحی کرده است. از جمله معروف ترین لوگوهای مرتضی ممیز می توان موارد زیر را نام برد:
۱. لوگو موزه رضا عباسی
موزه رضا عباسی در سال ۱۳۵۶ در خیابان شریعتی تهران تاسیس شد. سپس به یاد نقاش مشهور دوران صفوی با نام “رضا عباسی” نام گذاری شد. طراحی لوگوی این موزه توسط استاد مرتضی ممیز و با خوشنویسی استاد محمد احصایی انجام شده است. ایشان در این مورد گفته اند: ” برای طراحی نشانه موزه رضا عباسی فرصت مغتنمی برایم پیش آمد. چون این نقاش جد بزرگ خانواده من است.
۲. لوگو علامت استاندارد ایران
یکی از معروف ترین لوگوهایی که مرتضی ممیز طراحی کرده، نشانه یا لوگوی علامت استاندارد ایران است که برای موسسه استاندارد ایران طراحی شد. این لوگو سال هاست روی محصولات و کالاهای مختلف استفاده و دیده می شود.
استاد مرتضی ممیز با استفاده از حروف اول کلمات Institute of Standard and Industrial Research of Iran که عبارت لاتین “مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ” است، این لوگو را در سال ۱۳۶۴ شمسی طراحی کرد.
بلاشک لوگو استاندارد یکی از بهترین های طراحی لوگو صنعتی در ایران است.
۳. طراحی لوگو سازمان آتش نشانی ایران
همه ما نشانه ای که روی ماشین های آتش نشانی است، را بارها دیده ایم. این لوگو در سال ۱۳۷۴ شمسی به دست استاد مرتضی ممیز طراحی شده است. در طراحی این لوگو یک شعله آتش دیده می شود که نشانه اصلی این سازمان است.
۴. لوگو شرکت خودرو سازی سایپا
یکی از لوگوهای دیگری که سال هاست روی خودروهای مختلف می بینیم، لوگوی شرکت سایپا و طراحی شده توسط استاد مرتضی ممیز است. این لوگو پس از این که شرکت سایپا رونق گرفت، در سال ۱۳۶۴ طراحی شد. مرتضی ممیز آثار و طرح های مختلفی را برای شرکت سایپا طراحی کرد. اما در نهایت بر اساس گفته استاد، این طرح را که بر اساس نقوش آجری بناهای مراغه است و شباهتی به لوگو اتومبیل سازی «مرسدس بنز» داشت، انتخاب کردند.
۵. طراحی لوگو شهرداری تهران
همان طور که می دانید شهر تهران از سال های دور به عنوان شهر دروازه ها شناخته می شد. به همین دلیل این دروازه ها برای طراحی لوگو شهرداری تهران به کمک استاد مرتضی ممیز آمد. استاد ممیز لوگو شهرداری تهران را در سال ۱۳۶۸ طراحی کرد. او در این مورد بیان کرده که هدف از این نوع طراحی و استفاده از دروازه نشان دادن تهران با دروازه های قدیمی بوده است.
۶. طراحی لوگو سازمان چای کشور
یکی از قدیمی ترین لوگوهای که در سال ۱۳۳۷ توسط استاد ممیز طراحی شد، لوگو سازمان چای کشور است. این طرح برگرفته شده از یک برگ چای است که در عین سادگی، زیبایی و جذابیت منحصر به فرد خود را دارد. این طرح ماندگار به عنوان یکی از بهترین طرح های این استاد شناخته می شود.
پایان زندگی استاد مرتضی ممیز
استاد ممیز در سال های پایانی عمر خود به بیماری سرطان مبتلا شد. سر انجام در ۲۳ آبان سال ۱۳۸۴ برای شروع دوره شیمی درمانی به بیمارستان آبان رفت. سپس به دلیل وخامت زیاد پس از چندین روز در سن ۶۹ سالگی در ۵ آذر ۸۴ درگذشت. پیکر این استاد عالیقدر در باغبان کلا، واقع در کردان کرج، به خاک سپرده شد.